Skip to content
ruben_terlou_inhuren_bukman_managementRuben Terlou (1985) is documentairemaker, arts, fotograaf en China-expert. Hij is vooral bekend als maker van de zeer succesvolle zesdelige VPRO documentaireserie ‘Langs de Oevers van de Yangtze’ die in 2016 te zien was. In deze serie reisde hij langs de rivier en toonde hij China op een persoonlijke en bijzondere wijze. De tweede serie met de naam ‘Door het hart van China’ werd in 2018 uitgezonden. In zeven afleveringen reizen fotograaf Ruben Terlou en regisseur Maaik Krijgsman van het uiterste noorden naar het zuidelijkste puntje van China: van de verdroogde steppen van Binnen-Mongolië tot de tropische kust van Macau – dwars door het hart van China. In 2019 volgde de derde serie van Terlou, genaamd ‘Chinese Dromen’. In het ambitieuze en zeer goed gerecenseerde ‘De wereld van de Chinezen’ gaat Terlou in op de aanwezigheid en activiteiten van Chinezen over de hele wereld, en de toenemende geopolitieke invloed van China.

In oktober 2023 start de zevendelige VPRO-serie ‘Dokter Ruben’ waarin Ruben Terlou kijkt naar de gezondheidszorg in landen die te maken hebben met armoede, vervuiling of onveiligheid. Hij heeft ontmoetingen met heldhaftige zorgverleners, wanhopige patiënten, gladde politici en charlatans.
Ruben zegt: De zorg is een spiegel van de maatschappij. Kijk in die spiegel, je komt niet alleen jezelf tegen. Vanaf 15 oktober NPO 2, 20.15 uur.

In de eerste maanden van 2023 ging Ruben samen met Jelle Brandt Corstius in de zesdelige serie ‘Langs de nieuwe zijderoute’ op zoek naar intrigerende verhalen.

Ruben Terlou groeit op in Utrecht. In plaats van studeren neemt hij zich voor fotograaf te worden. In China, want dat is het land dat groeit en nog onbekend is bovendien. Van 2004 tot 2006 woonde Ruben in Kunming, waar hij de Chinese taal leerde. Op zijn 21e keerde Ruben, berooid en teleurgesteld, terug naar Nederland en gaat hij geneeskunde studeren aan de UvA. In 2013 studeerde hij cum laude af en won hij een AMC Graduate School scholarship voor promotieonderzoek naar leukemie. Naast zijn studie was hij als documentair fotograaf actief in Azië en het Midden Oosten. Aan het einde van zijn coschappen meldt de VPRO zich.

Terlou is geen journalist, maar arts en fotograaf. Wellicht daardoor weet hij met chirurgische precisie in te zoomen op het hart van zijn gesprekspartners. Dankzij zijn vloeiende Chinees slaagt hij erin de kwetsbaarheid bloot te leggen van een volk dat niet bekend staat om zijn openhartigheid. “Ik hoef me als westerling niet aan de conventies van de Chinezen te houden”, verklaarde Terlou in DWDD, “daardoor kom ik redelijk dichtbij hen.”

Langs de Oevers van de Yangtze werd genomineerd voor de Zilveren Nipkowschijf 2016. Tevens won Terlou dat jaar de Prijs voor Vernieuwende Fotojournalistiek van de Zilveren Camera.

Ruben Terlou inhuren
Met Ruben Terlou, Jelle Brandt Corstius, Wilfred de Bruijn en Bram Vermeulen heeft Bukman Management de Top verhalenvertellers over China, Rusland, Frankrijk, Afrika en het Midden Oosten in huis.
Wilt u Ruben Terlou inhuren als gastspreker dan kan dat via Bukman Management. Voor meer informatie belt u naar 06 – 5117 0110 of mailt u naar [email protected]

foto: Sander Veeneman

ruben_terlou_reiskoorts

ruben_terlou_reiskoorts_2

Meer weten?

Neem contact op met Wendie Ockeloen

06-51170110

[email protected]

Back To Top