Skip to content

Sophie Derkzen (1984) is presentator van Bureau Buitenland op NPO Radio 1. Daarnaast treedt ze op als debatleider, podium-interviewer en dagvoorzitter – ook in het Engels en Duits.

Sophie Derkzen is presentator van Bureau Buitenland, het dagelijkse buitenland-programma op NPO Radio 1 (in 2022 bekroond met de Zilveren Reissmicrofoon, de audio-variant van de Nipkowschijf). Als podcastmaker en voice-over is ze te horen in de podcasts Stad in Oorlog (winnaar Zilveren Reissmicrofoon 2023) en Generatie Merkel. Verder presenteert ze voor de VPRO Doctalks op tv en maakt ze Marathoninterviews, drie uur lang live op Radio 1.

Daarnaast treedt ze regelmatig op als debatleider, podium-interviewer en dagvoorzitter. Ze interviewde schrijvers en politici, leidde tal van debatten en presenteerde grote publieksfestivals rondom de verkiezingen in Nederland, Europa en de Verenigde Staten. Helderheid, humor en een grondige voorbereiding zijn daarbij haar handelsmerk. Ze spreekt vloeiend Engels, Duits en Frans.

Sophie is thuis in de wereld van (internationale) politiek en cultuur, maar verdiept zich vanuit oprechte nieuwsgierigheid graag in ieder onderwerp. Ze begon haar journalistieke carrière als politiek redacteur bij Vrij Nederland, waarvoor ze jarenlang reportages en onderzoeksverhalen schreef. Ze was gastredacteur bij de Duitse krant Die Zeit en schreef voor De Correspondent over Duitsland. Ook werkte ze op de politieke afdeling van de Nederlandse Ambassade in Berlijn.

Ze studeerde cum laude af in de Geschiedenis van Politiek Debat en voltooide tegelijkertijd de Master Journalistiek en Nieuwe Media aan de Universiteit Leiden. Tussendoor studeerde ze twee jaar aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie en was ze, onder meer, kamermeisje in een Duits kasteelhotel.

Foto: Hilde Harshagen

Meer weten?

Neem contact op met Wendie Ockeloen

06-51170110

[email protected]

Back To Top