Skip to content
Twan HuysTwan Huys (1964) Journalist, tv-presentator en auteur studeerde van 1983 tot en met 1986 aan de Academie voor Journalistiek in Tilburg. Daarna werkt hij voor de Regionale Omroep Zuid in Limburg, voor STAD Radio Amsterdam en de VARA. Van 1992 tot september 2010 is hij werkzaam voor het actualiteitenprogramma NOVA, waarvoor hij in 1999 correspondent wordt in de Verenigde Staten, met als standplaats New York. Vanaf 2010 tot 2018 werkt hij als presentator voor Nieuwsuur. Daarna maakt hij de overstap naar RTL Late Night. Na het vertrek bij RTL keert Huys in de zomer van 2019 terug naar de NPO waar hij als Amerika-deskundige aanwezig was in de dagelijkse talkshow M van Margriet van der Linden. Hier was hij de vaste duider van de Amerikaanse politiek en bracht hij verslag uit van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2020. Ook wordt Huys namens BNNVARA onderdeel van het presentatieteam van Buitenhof, waarin hij eens in de drie weken voornamelijk politieke gasten ontvangt. Vanaf het voorjaar van 2021 is Twan Huys weer te zien met College Tour. In 2021 presenteerde hij een programma over de onzichtbare strijd om de beperkte bodemschatten, Waarde van deaarde In 2022 maakte Twan Huys de documentaire  Ankie: de olympische weduwe‘. Hierin gaat ze op zoek naar antwoorden op vragen die ze al vijftig jaar heeft. 

Twan Huys heeft ook Washington D.C. als standplaats gehad, toen onder andere samen met het NOS Journaal een correspondentenbureau in de Amerikaanse hoofdstad werd opgericht. In de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2004 presenteerde Huys vanaf vanaf Times Square de zesdelige semi-live studioshow NOVA New York. In 2005 baarde Huys opzien met zijn interviews met de Amerikaanse soldate Lynndie England, die betrokken was bij de misstanden in de Abu Ghraib-gevangenis, en met de Nederlander Joran van der Sloot, die verdacht werd van betrokkenheid bij de verdwijning van Natalee Holloway op Aruba. Twan Huys werd in het seizoen 2006-2007 naast Joost Karhof en Clairy Polak presentator van NOVA, als opvolgers van Jeroen Pauw en Paul Witteman.

College Tour
Huys is de bedenker en presentator van het televisieprogramma College Tour, dat sinds 2007 te zien is. Hij bedacht het format van College Tour toen hij van 1999 tot en met 2007 actief was als Amerika-correspondent in New York en Washington D.C. In elke aflevering interviewt hij een bijzondere gast, waarbij studenten en anderen de gelegenheid krijgen vragen te stellen. Dit format biedt hij via Bukman Management ook aan bedrijfsorganisaties aan.

Correspondents’ Dinner
In november 2011 daagde Huys in College Tour minister-president Rutte uit voor de Nederlandse versie van het Correspondents’ Dinner. Dit evenement vond uiteindelijk plaats op 10 februari 2016 in de Beurs van Berlage te Amsterdam.

Boeken en Publicaties
Twan Huys heeft vele boeken en publicaties op zijn naam staan. zoals De Clintons, Dertien meesters en één crimineel, Over geluk, Meesters, Ik ben een New Yorker, In opdracht van Hare Majesteit en Diplomaat in crisistijd.

Meer weten?

Neem contact op met Wendie Ockeloen

06-51170110

[email protected]

Back To Top