Skip to content

Voor Wilfred Scholten (1964) is een debat of congres pas geslaagd als alle aanwezigen hebben genoten en er iets van hebben opgestoken. Met scherpe vragen, het serieus nemen van sprekers EN toehoorders en hier en daar een plaagstootje lukt dat ook meestal. Zijn interesse is breed: van politiek tot zingeving en vooral de spanning tussen idealen, ethiek en praktijk boeit hem zeer. Dat zijn sterkste kant het achterhalen is van iemands drijfveren bleek al tijdens zijn diepgravende interviews voor het NCRV-programma Altijd Wat. Van Thomas Rosenboom tot Lodewijk Asscher en van Kees van der Staaij tot Anna Enquist. Het gesprek met Arnon Grunberg werd genomineerd voor de Sonja Barend Award voor het Beste Interview van 2012.

Na zijn studie politicologie aan de Vrije Universiteit werd Wilfred parlementair verslaggever voor de GPD-bladen. Zijn overstap naar de Amsterdamse tv-zender AT5 was het begin van zijn loopbaan als programmamaker en interviewer voor zowel radio als tv. Voor KRO Netwerk, Brandpunt en Kruispunt maakte hij indringende reportages over onder meer de vluchtelingenjungle bij Calais en ‘De God van Juliana’. Voor de NCRV-radio presenteerde hij Casa Luna en Schepper & Co. Hij werkte als regisseur mee aan de KRO-NCRV-serie ‘Achter de dijken’, waarin de invloed van het calvinisme op de Nederlandse volksaard wordt onderzocht.

Voor de Rode Hoed leidt hij debatten op het grensvalk van politiek en moraal. Zoals ‘De staat van onze beschaving’ (met James Kennedy en Arend-Jan Boekesteijn), ‘Wie was de historische Jezus?’ (met Fik Meijer) en een tweegesprek – vlak voor de verkiezingen – tussen Alexander Pechtold en Gert-Jan Segers.

Daarnaast schreef Wilfred de biografie van oud-premier Barend Biesheuvel: ‘Mooie Barend’, waarop hij aan de VU promoveerde. Hij won er de M.J. Brusseprijs voor het Beste Journalistieke Boek van 2013 mee. Ook behoorde het boek tot de laatste tien kanshebbers voor de Erik Hazelhoff Prijs voor de Beste Biografie van 2014.

Fotograaf: Jorgen Caris

Meer weten?

Neem contact op met Wendie Ockeloen

06-51170110

[email protected]

Back To Top