Skip to content

Prof.dr.ir. David Abbink is hoogleraar Human-Robot Interaction aan de TU Delft en wetenschappelijk directeur van onderzoeks- en innovatie centrum FRAIM. Deze gastspreker onderscheidt zich door zijn enthousiasme in presenteren en zijn vermogen om moeilijke onderwerpen helder en pakkend uit te leggen.

Bij zijn technische oplossingen staat altijd de mens centraal: zo heeft hij bijvoorbeeld bijgedragen aan intuïtievere besturingssystemen voor auto’s, waarbij de besturing meer wordt als die van een ruiter te paard. Of aan hoe je in rampgebieden met op-afstand-bestuurbare robotarmen effectief kan ingrijpen. Of aan robotische tilhulpen om verplegers te ontlasten. Of aan nieuwe rekenkundige modellen die beschrijven hoe piloten verschillende zintuigen gebruiken bij het besturen van hun vliegtuig; of die beschrijven hoe onze reflexen bijdragen aan het bewegen van onze ledematen.
Zijn onderzoek is gesponsord door industrie (Nissan, Boeing) en NWO, en kreeg vele (inter)nationale prijzen. David heeft twee prestigieuze beurzen voor toptalent gewonnen: de VENI (2010) en de VIDI (2015).

Als bevlogen docent probeert David ontwikkelingen in zijn vakgebied in een breder historisch en filosofisch perspectief te plaatsen. Niet voor niets is hij verkozen tot beste docent van zijn faculteit.

Zijn vermogen om moeilijke onderwerpen helder en pakkend uit te leggen gebruikt hij niet alleen binnen de universiteit: David is de laatste jaren intensief bezig zijn passie voor dit fascinerende vakgebied naar de samenleving uit te leggen, bijvoorbeeld tijdens het interview met Paul Witteman in  “Sleutelen aan de mens” en in het VARA programma “ De volmaakte mens” met een item over zijn onderzoek naar de versmelting van mens en machine.
Een greep uit zijn ervaring: een fotostrip over techniek voor kinderen in de “Zo Zit Dat”, interviews in Vrij Nederland, Volkskrant en NRC, zijn 5 veelbekeken colleges op de “Universiteit van Nederland” en een optreden tijdens theatershow “Brain Insane”. Regelmatig wordt David uitgenodigd om deel te nemen aan lezingen en media optredens over intelligente robotica, w.o. recentelijk in het programma Nieuwsuur.

David studeerde Werktuigbouwkunde aan de TU Delft en een jaar filosofie in Amsterdam. Hij promoveerde in 2006 op een gaspedaal waarmee je de afstand tot voorliggers kan voelen, dat twee jaar later door Nissan op de markt is gebracht. Daarnaast heeft hij tijdens zijn hele wetenschappelijke carrière als drummer in rockbands de wereld over getourd. Abbink heeft een democratische, sociale en holistische kijk op robotica voor de werkvloer en ontwerpt de juiste interactie tussen mens en techniek, zodat ze elkaar versterken in plaats van vervangen.

Meer weten over David?

Meer weten?

Neem contact op met Wendie Ockeloen

06-51170110

[email protected]

Back To Top