Skip to content
Lotje IJzermans presenteert op vrijdagavond Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1. Ze interviewt vanuit een wezenlijke belangstelling in haar gasten en zoekt met humor en scherpzinnigheid naar wat hen precies beweegt. Daarnaast modereert Lotje IJzermans op festivals en symposia en geeft zij workshops interviewen en presenteren.

Lotje IJzermans begon haar carrière in de vroege jaren 80 als muziekjournalist bij het tijdschrift Vinyl. Vanaf 1986 ging ze aan de slag als programmamaker bij de VPRO. Eerst op het toenmalige Radio 3, met programma’s waarin zij bands als Nirvana, Red Hot Chili Peppers en Beck live in de studio ontving. Vervolgens bij de televisie, waar ze documentaires maakte over onder andere Patti Smith, Nick Cave en dEUS.

Vanaf 2002 gaf ze leiding aan het dagelijks cultuurprogramma De Avonden, waarin ze zelf gesprekken over film voerde. Daarnaast verzon en presenteerde ze de literaire verhalenwedstrijd op de radio: Duizend Woorden, in samenwerking met het NRC en uitgeverij Nieuw Amsterdam.

Ook legde ze zich toe op het schrijven van drama. Als scenarist was ze verantwoordelijk voor de tv-films Burgers/Reizigers, Blindgangers en Roes: Nachtschade. In 2013 schreef ze de speelfilm A Long Story met Raymond Thiry in de hoofdrol.

In 2014 richtte ze het VPRO Radio 1 programma Nooit Meer Slapen op, waarover zij de eerste 4 jaar de eindredactie voerde. Vervolgens was ze betrokken bij tv-programma’s als #Followme, De Kracht van de kringloopwinkel en Sander en de Kloof. In 2020 keerde ze terug bij Nooit Meer Slapen maar nu in de rol die haar het liefste is, die van interviewer en presentator. Vanaf 25 februari 2024 presenteert ze op TV ook het literaire programma VPRO Boeken.

Lotje IJzermans voert haar gesprekken vanuit een grondige voorbereiding en een oprechte belangstelling. Wat beweegt de ander? Interviews over leven én werk met cultuurmakers zijn haar expertise. Maar zij houdt ook van studeren en zich kennisgebieden eigen maken. Zij sprak met rechters, wetenschappers en docenten, bijvoorbeeld, en legt voor hen eenzelfde nieuwsgierigheid aan de dag. Ze presenteert ook (culturele) evenementen en doet dat op een toegankelijke manier waarbij alle deelnemers tot hun recht komen.

Als trainer geeft Lotje IJzermans jaarlijks de 5-daagse workshop programma-ontwikkeling Van Brainstorm Tot Pitch op de VPRO School, een intern opleidingsinstituut van de omroep. Daarnaast gaf ze presentatie- en interview workshops aan de NRC-podcasts Onder de Streep en Vandaag, en aan enkele radiopresentatoren.

Meer weten?

Neem contact op met Wendie Ockeloen

06-51170110

[email protected]

Back To Top