Skip to content
jelle_brandt_corstius_inhuren_bukman_managementJelle Brandt Corstius studeerde Geschiedenis en Journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na zijn studie vertrekt hij naar Rusland als correspondent voor dagblad Trouw.

In de eerste maanden van 2023 ging Jelle samen met Ruben Terlou in de zesdelige serie ‘Langs de nieuwe zijderoute’ op zoek naar intrigerende verhalen.

Zijn reizen naar alle uithoeken van de voormalige Sovjet-Unie en de vele reportages daarover vormen stof voor de boeken Rusland voor Gevorderden (2008), Kleine Landjes (2009), Van Moskou tot Medan (2010), Arctisch dagboek (2014). De boeken vormen de basis voor televisieseries voor de VPRO: Van Moskou tot Magadan en Van Moskou tot Moermansk. De series worden beloond met een eervolle vermelding van de Nipkow-jury. In zijn nieuwste boek (2024) Spullen Brengen doet Jelle verslag verslag van de reis naar Oekraïne om spullen te brengen. Een reis die – in een bont gezelschap nuchtere Hollanders – leidt langs de vluchtstroken, adellijke jagershutten en tankstations met gore hotdogs. Dwars door de levende geschiedenis van Europa tot aan het Oekraïnse front. En terwijl hij kilometers asfalt aflegt, probeert Jelle zich te verhouden tot zijn oude liefde, het land waar hij nu onmogelijk nog van kan houden: Rusland.

Voor VPRO Tegenlicht filmt en regisseert Brandt Corstius een portret van Moskou. In 2010 verhuist hij terug naar Nederland en gaat voor Het Parool aan de slag als columnist. In de zomers van 2010 en 2011 presenteert hij het interviewprogramma Zomergasten.

In het voorjaar van 2012 verschijnt zijn Universele Reisgids voor Moeilijke Landen en in 2013 verschijnt van zijn hand een documentaire over India. Van Bihar tot Bangalore is uitgezonden door de VPRO. Tevens is er een boek over uitgekomen.

Zijn serie over de Kaukasus, De Bergen achter Sotsji, was in januari 2014 op televisie te zien. Voor de Boekenweek 2014 schrijft Jelle het essay, Arctisch dagboek dat gaat over zijn belevenissen als gastspreker op een cruise op de Witte Zee en zijn liefde voor Rusland. Zijn serie Grensland, zes afleveringen over de landen tussen Rusland en Europa, gaat in 2015 van start bij de VPRO. In 2016 verschijnt zijn boek As in Tas over een fietstocht naar de Middellandse Zee. In 2017 presenteert hij voor de VPRO de zesdelige documentairereeks Robo sapiens over robots en kunstmatige intelligentie.

In het najaar van 2018 start hij zijn theatertour Hoe Overleef Ik De Russische Winter. Daarin vertelt hij de bezoekers onder andere over de ontberingen op reis door het grootste land ter wereld. Hij wordt daarbij muzikaal begeleid door Oleg Fateev.

Ook in 2018 regisseert hij het tv-programma Tokidoki, waarin Paulien Cornelisse een spraakmakende reis maakt door Japan. Daar is in 2020 een vervolg op gekomen. In 2019 verschijnt zijn boek BAM.

In 2020 en 2021 volgde hij de opleiding tot basisschool leraar, mede doordat alles stil lag vanwege de corona crisis. Die crisis werd opgevolgd door de oorlog die uitbrak in Oekraïne (in februari 2022). Nou houdt Jelle ons elke maandag en donderdag op de hoogte van deze oorlog en de situatie in Rusland. Met informatie uit lokale media, persoonlijke anekdotes en hoopvolle berichten in donkere tijden. In 10 minuten praat hij ons helemaal bij.

Foto: Jan Boeve

Meer weten?

Neem contact op met Wendie Ockeloen

06-51170110

[email protected]

Back To Top