Ga naar hoofdinhoud
Erik ScherderProf. Dr. Erik J.A. Scherder (1951) is hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Landelijke bekendheid kreeg hij o.a. door drie afleveringen van DWDD University, waarin het functioneren en aandoeningen van het brein op een voor ieder begrijpelijke manier voor het voetlicht werden gebracht.

Na een opleiding tot fysiotherapeut studeerde hij vervolgens af als psycholoog aan de VU, met een specialisatie in neuropsychologie. In dit vak promoveerde hij in 1995.  In 2002 werd hij benoemd tot bijzonder hoogleraar aan de VU. Daarna volgde een benoeming tot hoogleraar Bewegingswetenschappen aan de RUG in Groningen.
Hij geeft leiding aan de afdeling Klinische Neuropsychologie bij de VU. Als hoofd van de afdeling klinische neuropsychologie geeft hij leiding aan het onderzoeksprogramma Neuropsychologie van neurodegeneratieve ziekten aan de VU.
In 2016 ontving Scherder de Betto Deelmanprijs, vanwege ‘zijn uitzonderlijke verdiensten als neuropsycholoog en zijn bijdrage aan het vakgebied van de neuropsychologie in Nederland’.

Prijzen
Door de jaren heen heeft Prof Scherder zowel aan de RUG in Groningen als aan de VU in Amsterdam meerdere malen onderwijsprijzen toegekend gekregen. De jury van de VU Onderwijsprijs schreef onder andere: “Erik is één van de weinige docenten bij wie studenten zo goed als alle colleges hebben gevolgd. Hoe leuk de vorige avond ook was, hoe laat het ook is geworden, de colleges van Scherder sla je niet over.”

Landelijke bekendheid
Er zijn maar weinig docenten die een complex en moeilijk te bevatten onderwerp op een zodanige manier weten te presenteren dat je als toehoorder het gevoel krijgt dat je naar een interessant en spannend reisverhaal zit te luisteren.
In 2013 werd Erik Scherder uitgenodigd om mee te werken aan de Universiteit van Nederland. Een initiatief dat erop gericht is wetenschappelijke kennis voor iedereen toegankelijk te maken, ook buiten de muren van de universiteit.
Naar aanleiding daarvan volgden uitnodigingen voor DWDD en in 2015 ook drie afleveringen van DWDD University.

Bibliografie
•    2012 – Aging and dementia
•    2014 – Laat je hersenen niet zitten

Wetenschap & Samenleving
Prof. Dr. Erik Scherder past uitstekend bij inspanningen van Bukman Management om daadwerkelijk wetenschappelijke kennis beschikbaar te maken en te houden voor brede lagen van de samenleving. Prof. Dr. Erik Scherder als gastspreker / wetenschapper inhuren kan via Bukman Management. Voor meer informatie belt u naar 06 – 5117 0110 of mailt u naar [email protected]

Foto: Keke Keukelaar

Meer weten?

Neem contact op met Wendie Ockeloen

06-51170110

[email protected]

Back To Top