Ga naar hoofdinhoud
Midas Dekkers (1946) is een van de populairste biologen van ons land. Als wetenschapper en schrijver legt hij verbanden tussen biologie middas_dekkers_inhuren_bukman_managementen de dagelijkse wereld. Hij is een spreker die u bevlogen en vol humor vertelt over wat de natuur ons kan leren over onszelf.

Midas (eigenlijk Wandert) Dekkers is geboren in Haarlem, maar groeide op in Amsterdam, waar hij ook biologie studeerde. Als student begon hij te schrijven en al gauw publiceerde hij stukjes over dieren in onder andere NRC Handelsblad, de Volkskrant en de Vara-gids. Hij werkte bij het Zoölogisch Museum en als redacteur bij Het Spectrum, tot het schrijven definitief de boventoon ging voeren.

Boeken

De volstrekt eigen – verre van stichtelijke – insteek waarmee hij zijn thema’s te lijf gaat vormt een organisch geheel met zijn abrupte, plastische stijl. Dezelfde stoere, eigenzinnige toon klinkt door in zijn jeugdboeken, waarvoor hij drie Zilveren Griffels en een Vlag en Wimpel heeft ontvangen. In 1985 schreef hij zelfs het Kinderboekenweekgeschenk: Houden beren echt van honing?.

 

Zijn indrukwekkendste boeken zijn echter zonder twijfel Lief dier (1992), een aangenaam lezend, interessant geïllustreerd cultuurhistorisch reuzenessay over bestialiteit (“Hollandse honden worden vaker gestreeld dan Hollandse vrouwen of mannen. Alleen dat ene plekje blijft onberoerd. Meestal tenminste.”) en De vergankelijkheid (1997), een boek met een vergelijkbare opzet waarin Dekkers zich met de nodige smaak verdiept in dood, verval, het onherroepelijke voortschrijden van de tijd.

In deze twee boeken kon Dekkers zijn jongensachtige belangstelling voor het groteske aardig kwijt en vergast hij de lezer op prachtige afbeeldingen van de man van Tollund, een sterk uitvergrote roosschilfer, een dode kerkuil, Leda en de zwaan, een bejaarde fitnessfanaat, zeemeerminnen en een 18e-eeuwse gravure van een non die het met een ezel doet. Maar – dat moet gezegd – echt bot of banaal wordt het nooit. Daarvoor is Dekkers te veel een mens aan wie niets menselijks vreemd is. Dat is blijkbaar de aard van het beestje.

Veel succes oogste Dekkers met De Larf, dat in 2002 verscheen. In het boek richt hij zijn pijlen op kinderen en hun ouders. ‘Ik heb het echt aan honderden mensen gevraagd: waarom hebben jullie kinderen? Wat ik aan antwoorden hoor, is een onsamenhangend gestamel: “Ik vind het wel gezellig, we hadden vroeger thuis ook zo’n leuk gezin, ik kan de gedachte niet verdragen dat het met mijn dood afgelopen zou zijn”. Dat zijn toch geen echte redenen op grond waarvan je tweehonderdduizend euro uit gaat geven.’

In 2006 volgde Lichamelijke oefening waarin hij de vloer aanveegde met mythen over sport en bewegen en in 2009 de cassette Alle Beesten, waarin alle columns die hij van 1980 tot 2007 schreef voor het radioprogramma Vroege vogels zijn gebundeld. Op zijn 65e verjaardag, in april 20011, verscheen Rood. Een bekoring over zijn persoonlijke fascinatie met roodharige vrouwen.

Zijn boek De kleine verlossing Of de lust van ontlasten, kwam in februari 2014 uit en gaat over poep. Een prachtig, veelzijdig onderwerp dat zowel vanuit de biologie, de geschiedenis, de kunst als het milieu benaderd kan worden. Een uniek boek over een zeer alledaags onderwerp.

In oktober 2015 is De thigmofiel verschenen. Het gaat over de liefde voor de kleine ruimte, het verlangen naar geborgenheid, grond onder je voeten, het gevoel dat wegkruipen de beste oplossing is.

MidasMetBoek

 

 

 

 

 

 

 

 

Wilt u Midas Dekkers inhuren als gespreksleider via Bukman Management? Dat kan. Voor meer informatie belt u naar 06-51170110 of mailt u naar [email protected].

Meer weten?

Neem contact op met Wendie Ockeloen

06-51170110

[email protected]

Back To Top